Kiełki rzeżuchy mają specyficzny smak, a także, charakterystyczny zapach. Tak naprawdę nazywa się "pieprzyca siewna”. Świeża jest bardzo smaczna, dodawana do kanapek. Pasuje do różnych sałatek, zup ziołowych, drobiu i ryb.
Sałatka pekińska z kiełkami soczewicy na gorąco:
- dwa opakowania kiełków soczewicy,
- kilka dużych liści kapusty pekińskiej,
- duża czerwona cebula,
- dwa średnie ząbki czosnku,
- tymianek,
- jedna łyżka soku z cytryny,
- dwie łyżki oliwy,
- sól, pieprz.
Cebulę pokroić w cienkie plastry, czosnek roznieść, kapustę poszatkować. Na rozgrzaną oliwę włożyć cebulę, czosnek i tymianek, smażyć ok. trzech minut. Dodać kapustę i kiełki, wszystko wymieszać. Na koniec dodać sok z cytryny (można także dodać skórkę z cytryny). Doprawić do smaku.